El Nostre Arxiu Fotogràfic

L’aplicació El Born 3D, disponible el pròxim mes de gener

Notícia publicada a Núvol. El 02 de desembre de 2015.

L’aplicació El Born 3D, vàlida per a sistemes operatius des de IOS 4 i Android 4.1, veurà la llum al llarg del més de gener de 2016. Així ho varen confirmar en la seva presentació oficial al I Simposi Internacional d’Arqueologia del Born CC els seus creadors; Guillem Barceló, Eugènia Bort, Lluís Domingo, Toni Fernández, Reinald González, Carme Miró, Anna Molina i Helena Morán, durant la ponència conjunta, “El Borm 3D. Barcelona 1700: Del jaciment al barri de la Ribera”, que varen presentar a la Sala Moragues del Born Centre Cultural el passat dissabte.

La presentació, que va comptar amb la presència d’un públic bastant nombrós, es va iniciar amb un vídeo making-off del projecte. S’hi explica principalment d’on ve el projecte, qui i com s’ha elaborat i, sobretot, quina raó de ser té tot plegat. Els seus creadors insisteixen, ja des de la pantalla, que aquest projecte és una presentació de totes les dades recollides a les excavacions fins avui i que en cap cas s’ha volgut anar més enllà de la realitat actual. És més, anuncien que aquesta aplicació de ben segur serà la primera de moltes, ja que el jaciment té un abast tan gran que amb una sola aplicació ha sigut impossible incloure-ho tot. Per aquesta raó ja ens avancen que es plantegen fer un conjunt d’aplicacions del Born Centre Cultural.

Un cop finalitzada la presentació audiovisual, després d’un gran aplaudiment per part del públic assistent, els seus creadors, aquest cop de carn i ossos, varen presentar una primera versió, encara no definitiva, de l’aplicació. Aquesta versió, amb un 90% del que serà, compta amb una interfície d’usuari molt intuïtiva i minimalista, en la qual al darrere hi ha copsades més de 22 gigues d’informació. Hi podreu trobar diverses pestanyes ubicades en la pantalla dels dispositius d’una manera molt ben pensada. Al cantó esquerre, una de sola; “El Projecte”, una pestanya on podreu consultar continguts, l’equip, els objectius, el projecte en si mateix i el vídeo making-off utilitzat a la ponència com a introducció. Al cantó dret, on realment el ciutadà podrà viure una nova experiència en tres dimensions, quatre més; “La línia del temps”, “L’antic mercat”, “El jaciment” i “La Ribera 1700”. A baix de tot hi ha una pestanya d’ajuda i informació, tot un detall per a la gent menys avantatjada en això de les TIC.

Centrant-me breument en els quatre apartats de la dreta, perquè pugueu saber què us trobareu, faré cinc cèntims de cadascuna de les pestanyes. La primera, “La línia del temps”, situa el jaciment a la Barcelona de 1390 i, com si fos una mena de slide, ens permet anar avançant en el temps, tot observant els canvis que ha anat patint la ciutat, sense deixar de tenir ubicat, sempre fix, el jaciment al mapa. La segona, “L’antic mercat”, ens mostra breument la història de l’antic Mercat del Born sense anar gaire al detall perquè, tal com anunciaven, s’estan fent estudis sobre això i ho han volgut respectar. La tercera, “El jaciment”, i de ben segur la més completa, us permetrà navegar-hi arribant, fins i tot, a racons on anant de visita mai podríem arribar. A tot això, cal sumar-hi el gran nombre de botons explicatius afegits, els quals l’usuari podrà decidir si els vols situats al mapa o si pel contrari no els vol per navegar amb més fluïdesa. Per altra banda, també ens permetrà veure recreacions de les façanes dels edificis i, el més interessant, veure els testimonis materials sorgits de les excavacions ubicats en el seu lloc original. Finalment, la darrera pestanya, “La Ribera 1700”, ens permetrà veure el barri de la ribera en 3D, per tal de donar continuïtat a la trama urbana que presenta la mateixa aplicació. En aquest apartat podrem veure, per exemple, L’església de Santa Maria del Mar com mai l’havíem vist.

En conclusió, intentant donar la meva opinió com a arxiver, l’aplicació des del punt de vista tecnològic és impecable. Desgraciadament, a la presentació m’ha faltat sentir més vegades la paraula “arxiu” en comptes de només reiteradament la paraula “document”. Una aplicació com aquesta, basada en un jaciment tant recent com és el Born ha de comptar, per força en el seu desenvolupament i de primera mà, amb els fons documentals dels centres d’arxiu tan importants que tenim a la ciutat de Barcelona. Personalment, no em serveix que tot es basi en l’obra d’un més que respectat Albert Garcia Espuche. Crec que els seus creadors podrien haver jugat molt més, haver creat una eina realment completa i haver fet al·lusions i relacions als arxius i la documentació que s’hi ha consultat per documentar més bé aquesta aplicació. Per tant, se’ns presenta una aplicació tecnològicament brillant, una perfecta base de dades amb el gran afegit del 3D que servirà, i molt, per fer més entenedores les visites al jaciment i per gaudir d’una veritable eina tecnològica a favor de l’educació, però amb una gran falta d’un apropament més gran al món dels arxius. Pot ser va sent hora de treballar tots plegats en una mateixa direcció i no deixar-nos parts importants del nostre passat pel camí. Mai és tard si la dita és bona.

Adrián Cruz Espinosapròxim Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2018 El Nostre Arxiu Fotogràfic

Autor Anders Norén