El Nostre Arxiu Fotogràfic

ENAF: Un projecte de difusió d’arxius fotogràfics familiars que triomfa a internet

Article publicat al Butlletí Nº 28 d’Arxivers sense Fronteres

Avui us presentem el projecte “El Nostre Arxiu Fotogràfic”, un projecte que va néixer a Instagram el febrer de 2015 i que no ha parat de créixer fins avui dia, moment en el que ja compta amb prop de 17.000 seguidors entre totes les xarxes socials en les quals es troba present; Instagram, Twitter i Facebook.

Aquesta iniciativa que va sorgir amb l’objectiu de difondre les fotografies d’arxiu familiar dels seus seguidors sota l’etiqueta #elnostrearxiufotografic i el món dels arxius en general, ha anat creixent a bon ritme i ha anat afegint mica en mica nous objectius. Abans d’assolir-ne aquests nous objectius, això sí, el projecte primer es va expandir cap a altres xarxes socials, com Facebook i Twitter, i va crear una pàgina web del mateix gràcies a l’ajut dels seus seguidors mitjançant un crowdfunding que va resultar tot un èxit.

Avui dia el seu perfil principal a Instagram, el qual nodreix les publicacions de tots els perfils, ja ha publicat més de 500 fotografies d’arxiu familiar i l’etiqueta mitjançant la qual els usuaris les comparteixen, #elnostrearxiufotografic, es troba prop de contenir més de 6.000 fotografies.

Degut a l’èxit de la idea principal, el projecte ha tractat de cercar nous horitzons i en els darrers mesos, seguint amb la idea de fer-ne difusió del món dels arxius, ha creat una altra iniciativa sota una nova etiqueta: #promocionemelsarxius. Una iniciativa semblant a la inicial en la que ara són els arxius els que poden compartir les seves fotografies. Alguns arxius com el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar (SAMLM), l’Arxiu del Port de Tarragona, l’Arxiu Comarcal del Baix Camp, l’Arxiu Municipal de Salt, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa o l’Arxiu Municipal de Sant Pol de Mar ja han participat, fent que aquesta nova etiqueta ja compti amb més de 100 publicacions.

Finalment, també s’afegeix a tot això una nova iniciativa que intenta recuperar la figura del retratista a Barcelona durant la primera meitat del segle XX. Una iniciativa que ja ha presentat alguns estudis fotogràfics del moment com Foto Banús, el Modern Studi Xavier Pellicer o Foto J. Mariné. En aquest cas son fotografies que formen la col·lecció ENAF i que es tenen en format físic. Mentre avancen aquestes iniciatives a bon ritme, ja es rumien de noves, com per exemple realitzar properament una exposició del projecte o explotar l’apartat d’articles del web per tal de donar veu a professionals del món de l’arxivística.

Un projecte molt interessant, que fins i tot ha servit d’inspiració per altres projectes semblants, realitzat de manera completament altruista.

Adrián Cruz Espinosa


 

pròxim Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2018 El Nostre Arxiu Fotogràfic

Autor Anders Norén