El Nostre Arxiu Fotogràfic

“De mur a mur” la nova exposició de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Article publicat al Butlletí Informatiu de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya, Nº 138.

Sin título

Abans de poder reivindicar-nos en murs digitals connectats en xarxa via internet, bones eren les parets

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenta l’exposició “De mur a mur” dintre del marc del Festival de Fotografia Documental de Barcelona DOCfield>16. Una participació que, segons Jordi Serchs, director de l’AFB, “dóna una visibilitat afegida a l’Arxiu en l’àmbit de la fotografia a la ciutat, i deixa palesa l’activitat dels arxius en l’àmbit del patrimoni fotogràfic”. L’exposició, formada per una selecció de 125 fotografies originals i 470 fotografies que es presenten en dos quioscos digitals d’un total de 1.620 imatges realitzades als anys setanta per membres del grup de fotoperiodistes Foto FAD, mostra els anhels polítics i la repressió d’una societat, la del final del franquisme, a través de l’art de carrer majoritàriament barceloní, però també d’alguns municipis del Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

Concretament, es tracta d’una selecció de les imatges que es van incloure al llibre Pintades. Barcelona: De Puig Antich al Referèndum, editat per l’editorial barcelonina La Gaya Ciencia l’any 1977. La publicació va comptar amb textos de Jaume Rodri i fotografies de Felix Camprubí, Lluís Crusellas, Joan Fontcuberta, Eusebi González, Siso Mitjanas, Miquel Moix, Josep Moliner, Lluís Muñoz, Salvador Obiols, Ramon Pi, Enric de Santos, Manel Úbeda, Raul Vendrell i Cristina Zelich, tots ells fotògrafs integrants de l’associació Foment de les Arts i del Disseny (FAD).

Aquest recull de fotografies constitueix un veritable registre documental de les reivindicacions polítiques i socials d’una societat que als anys setanta, en concret entre els anys 1974 i 1976, es va apoderar de l’espai públic per a plasmar els seu anhel i desencant. Les fotografies exposades, com explica Jordi Serchs, “formen part d’un fons que ha estat dipositat a l’arxiu en forma de comodat per part del col·lectiu de fotògrafs del Foto FAD”.

Sin título

Uns anhels i un desencant que les pintades antifranquistes mostraven en murs, bancs o cabines telefòniques. L’elenc de fotògrafs, joves i amb ganes de plasmar la realitat d’aquest moment, es despertaven de matinada per a immortalitzar aquest “art de carrer” abans no fos esborrat o la brigada de policia els enxampés fotografiant aquests vestigis que mostraven que una nova etapa s’apropava. Eren joves, però conscients que tot i que el franquisme estava ferit de mort, encara no hi havia llibertats i, per tant, de ser enxampats, els haguessin pres els rodets i s’haurien passat moltes hores a comissaria.

Les fotografies escollides es presenten per temàtiques, de manera que podem observar des de grafits relacionats amb les reivindicacions de vaga dels sindicats i treballadors fins a peticions d’amnistia o de llibertat per al poble sahrauí. Aquests missatges, tot i ser de fa més de quaranta anys, evoquen un esperit combatent i reivindicatiu que segueix molt latent avui dia, encara que ja no ho fa en murs físics, sinó que ho fa en murs digitals a les xarxes socials. Un exemple en seria Twitter, on els missatges de milers i milers d’usuaris, dia rere dia, recorden aquestes pintades. Gairebé m’atreveixo a dir que aquestes pintades eren precursores de la nostra realitat actual. Una realitat on trobem tuits que critiquen la monarquia, que demanen que s’acabi amb el terrorisme o que critiquen la classe política corrupta amb què ens ha tocat cohabitar.

L’exposició és present també per mitjà d’una pàgina web molt interactiva on podeu trobar el recull de pintades seleccionat en dos apartats, pintades 1 i pintades 2. A més, cada fotografia té un espai, anomenat “Fem memòria”, en què els visitants de la pàgina poden emplenar un petit formulari destinat a ajudar a descriure la fotografia mateixa. Amb aquest formulari els usuaris poden aportar informació del lloc on es trobava la pintada, identificar persones que puguin aparèixer en les fotografies, proposar etiquetes o paraules clau i, fins i tot, aportar qualsevol informació complementària que hi pugui estar relacionada d’una manera o altra. Es tracta, doncs, d’una iniciativa molt bona, a parer meu, que intenta buscar la implicació del ciutadà a través de les seves aportacions. Aquest tipus d’iniciatives, que cada cop són més usuals, fan que les exposicions no només siguin contemplatives, sinó que arribin a una dimensió més col·laborativa i d’implicació. Com apunta Jordi Serchs “és una iniciativa que creiem que cal potenciar a través de xarxes socials com Facebook”.

ass 3

L’exposició, d’accés lliure i gratuït a tots els públics des de la seva inauguració el 16 de juny, estarà oberta fins al 25 de setembre vinent en horari de dilluns a dissabte de 10 a 19 hores.

http://arxiufotografic.bcn.cat/demuramur/

Adrián Cruz Espinosa

pròxim Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2018 El Nostre Arxiu Fotogràfic

Autor Anders Norén